Sveriges bästa julbord!

Län: 
Kommun: 
Typ: 
   Visa 770 resultat  
BOKNINGSFÖFRÅGAN
Skicka enkelt bokningsförfågan till utvalda aktörer!

Gör en bokningförfrågan

Julbord 2024 - Sveriges bästa julbord

Julbordsportalen.se är en samlingsplats för svenska julbord där ni hittar alla som serverar julbord i lättöverskådliga register. Då julbord ofta är en lokal angelägenhet har vi valt att sortera alla restauranger, hotell och övriga arrangörer som erbjuder julbord kommunvis. Detta för att vi vill hjälpa dig att enkelt hitta bland dem som serverar julbord i din närhet. Här finns julbord med olika inriktningar och prisklasser, allt för att ni ska hitta det julbord som passar era behov och önskemål bäst. För att underlätta ert sökande har vi delat in alla julbord i olika kategorier så att ni får en bra och överskådlig bild av utbudet på julbord ert närområde.

Boka Julbord 2024 - Sveriges bästa julbord

Här hittar du julbord i kombination med såväl olika evenemang som med övernattning och logi till anrika julbord på slott och herrgård. Vårt svenska julbord är fantastiskt och ett måste i juletider så vi hoppas du får en bra överblick över utbudet av julbord i ditt närområde och ett riktigt lyckat julbord.

PS Saknar du någon restaurang som serverar julbord så tipsa oss gärna då vi gärna vill visa upp hela Sveriges utbud av julbord 2024.







Julbord i Sverige


Julbord i Sverige är något av det svenskaste som finns idag. Men vårt kära julbord skiljer sig stort beroende på vart i landet du befinner dig. I Skåne äter man brunkol när det vankas julbord, på det norrländska julbordet hittar vi älg och på Öland bjuds det på kroppkakor. Hur kommer det sig att en av de absolut största och mest omtyckta av svenska traditioner kan vara så splittrad i landet.

Vi kan konstatera att vad som går att finna på ett julbord har att göra med vart i Sverige man kommer ifrån, samt vilka familjetraditioner man har med sig. I ett tidigare Sverige baserades rätterna, på julbordet, på vilka råvaror som man hade tillgång till. Exempelvis i Bohuslän fanns det stor tillgång på sill, vilket då blev en stor del av julbordet på västkusten, medan i norr fanns det gott om vilt.


Julbord i Södra Sverige


Förr hittade man de fetaste julborden i Blekinge och Skåne då dessa landskap hade goda förutsättningar för jordbruk, vilket lät spillas över på julfirandet. Rätter som anka eller sprängd gås var förr inslag på de skånska julborden som påminde om Danmarks inflytande på skånsk julmat, men som idag är nästintill helt utsuddade från julmenyn. En rätt som däremot vet sin plats på det sydliga julbordet är som sagt brunkålen, vilken har blivit något av en skånsk specialitet. Denna specialitet har under tidens gång spridits till grannlandskapet Halland, vars julbord är fyllt av diverse kålsorter. Kanske är det långkålen, grönkål som gräddstuvas och sedan med hjälp av sirap smaksätts, som är den mest berömda kålsort som man finner på julbord i Halland.

Julbord i Östra Sverige


Matkulturerna på Öland och Gotland är av egen karaktär då båda dessa ö-samhällen varit isolerade från övriga Sverige, vilket i sin tur självfallet präglar deras julbord. En extravagant variant av kroppkaka är en självklar rätt på det Öländska julbordet. Likaså är inlagd sill i rödlök och inkokt lax återkommande inslag på öns traditionella julbord. Lite längre ut på Östersjön finner vi Gotland, där man håller lammet kärt genom hela sin matkultur. Exempel på en lammrätt vi finner på julbord på Gotland är Glödhoppan, rimmat kokt lamm som marineras i en senap och därefter friteras.

Julbord i Norra Sverige


Att älg utgör en fast punkt på julbord i Dalarna och i Värmland är inget nytt, detta har varit tradition sedan långt tillbaka i tiden. Julbord i dessa delar av landet fylldes av älg i alla dess former – stek, köttbullar, korv m.m. Närheten till skog och sjö gör sig ofta påmind på de norrländska julborden. Därför är det inte heller någon överraskning att svampen återfinns i stuvningar på julbordet. Populära julrätter än idag är bland annat rökt renkött, röding och renskav.

Julskinkan på vårt Julbord


Men oavsett vart i landet vi befinner oss då det vankas julbord hittar vi en stående rätt på julmenyn - julskinkan. Julskinkan, som många anser är den tyngsta pjäsen på julbordet, fanns inte med på julborden förrän på 1700.talet och är därför ett relativt sent inslag för att tillhöra en av de absoluta klassiska rätterna vid jul. Förr sparade man istället skinkan till sommaren, och lät istället rätter som syltor, revbensspjäll och korvar tillhöra julbuffén.

Efterrätter på Julbordet


På samma sätt som huvudrätterna på julbordet har präglats av geografi och personlig tradition, har såväl julens alla efterrätter också tagit del av detta. Efterrätter som Spettekaka och Ostkaka är vanliga läckerheter på julbord i Skåne, likaså den krämiga Ris á la Maltan. Mjuk kardemummakaka tillhör tradition i Bohuslän vid jul och på Gotland är saffranspankakan en självklar favorit, då kryddad med sju sorters utländska kryddor.

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att traditionella julbord i Sverige är mycket olika baserat på vart vi befinner oss. Men detta är också något av julbordets största charm. Idag finns det, om möjligt, dessutom ännu fler varianter på julbord. Allt från julbord med sushi och mezer, till julbord där endast havets delikatesser tillåts. Vi svenskar kan således tydligen inte få nog av julbord, vilket också troligtvis är en av anledningarna till att julbord är en av de största och mest uppskattade traditionerna vi faktiskt har.

Julklappstips!
Hitta Julklappar.nu, hittar du de bästa julklappstipsen och julklapparna. Tillsammans med hundratals manuellt utvalda julklappstips hittar du även julpynt, tävlingar, roliga jultröjor och mycket annat.



Snabblänkar:
Julbord i Stockholm >>
Julbord i Göteborg >>
Julbord i Malmö >>

AdNisch Media AB
Box 30
444 21 Stenungsund

Tel: 0705-77 16 15
E-post: info@adnisch.se

Sitemap
Integritetspolicy
AdNisch Media AB © 2024
 
 
pixel